T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / AKDENİZ - AKİB Zafer Çağlayan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Muhasebe ve Finansman Alanı

ALANIN AMACI: Muhasebe ve Finansman alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

Ülkemizde faaliyet gösteren tüm iş kollarının ortak ihtiyacı olan ve yasal zorunluluk taşıyan muhasebe ve finansman alanında gerçekleştirilecek sistemli bir eğitimin ülkemiz için büyük önemi vardır. Hem ülkemizde faaliyet gösteren tüm iş kollarının hem de çalışma alanları muhasebe ve finansman olan özel iş kollarının personel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Muhasebe ve Finansman alanında öğretim programlarının oluşturulması mesleki eğitimimiz açısından önemli bir girişimdir

 

Muhasebe, finans ve borsa hizmetleri tüm sektörlerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Teknolojik gelişmelere paralel olarak bu meslekte aynı hızla gelişmeye ve değişmeye devam etmektedir. Muhasebe ve finansman hizmetleri bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Bu gelişme ile meslek alanında hızlı değişimlere ayak uydurabilecek elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

 

 

 

 

MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI

1)      BİLGİSAYARLI MUHASEBE

Tanımı: Muhasebecilik mesleğinin gerektirdiği, ticari işletmelerin faaliyetlerine ait belgelerin tasnif, kayıt, dosyalama ve arşivleme işlemlerini bilgisayar ortamında yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Bilgisayarlı muhasebe elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2)      DIŞ TİCARET VE OFİS UYGULAMALARI

Tanım: Dış ticaret ofis elemanlığı mesleğinin gerektirdiği hizmetleri yürütmek için gerekli olan işlemleri takip etme ve dış ticaret muhasebe kayıtlarını tutma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Dış ticaret ofis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI: Öğrencilerin sağlık  durumu,  Muhasebe  ve  Finansman alanı altında yer  alan   mesleklerin   gerektirdiği   işleri yapmaya uygun olmalıdır.

 

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI: Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;

ü     Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.

ü     Muhasebe ve Finansman alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.

ü     Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.f

ü     Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir

 

İSTİHDAM ALANLARI

Muhasebe ve Finansman alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

î     Finans, muhasebe ve dış ticaret gibi ticari faaliyeti olan her türdeki kurum/kuruluşlar,

î     Muhasebe, muhasebe ve mali müşavirlik, yeminli mali müşavirlikler,

î     Şirket ve işletmelerin muhasebe birimleri vb. yerlerde çalışabilirler.

 

PROGRAMIN UYGULANMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

 

Muhasebe  ve  Finansman  Alanı  Çerçeve  Öğretim  Programı  ile  öğrencilere, alan ve dallar ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra yeniliğe ve değişime  uyum  sağlayabilen, çevresindeki  insanlarla  sağlıklı  iletişim  kurabilen, hedeflerini   belirleyip   bunlara   ulaşmak  için   girişimlerde   bulunabilen,   yaratıcı, eleştiriye açık ve mesleki yeterliklere sahip bireyler yetiştirilmesi hedeflenmiştir.

 

Program 4 yıl olarak tasarlanmıştır. Programın temel yapısı oluşturulurken 9 ve 10. sınıflarda ortak dersler ile alan ortak dersleri, 11 ve 12. sınıflarda ise dallara özel  derslerin  öncelikli  olarak okutulması  planlanmıştır.  Bu  derslerin  içerikleri

belirlenirken  ulusal  ve  uluslararası  iş  gücünden  beklenen  temel  yeterlikler,  sektör araştırmaları ve mesleki yeterlikler dikkate alınmıştır.

 

Alanda  yer  alan  tüm  dallara  yönelik  ortak  yeterlikleri  kazandıran  dersler ağırlıklı olarak 10 ve11. sınıfta verilmektedir. 12. sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri içeren dersler yer almaktadır. 10. sınıfın sonunda, bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar,  okulun  donanımı,  öğretmen  ve fizikî  kapasitesi  ile  öğrencilerin  mesleki yeterlikleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılır. Öğrencilerin alan ve dal seçimlerinde bölgesel istihdam olanakları da dikkate alınır.

 

 

Programı  tamamlayarak  mezun  olan  öğrenci,  iş  hayatına  yönelebilir  veya yüksek öğrenime devam edebilir. Öğretim programının herhangi bir yılından ayrılan öğrencinin kazandığı yeterlikler, sertifika programlarında değerlendirilir.

Programlar, uluslar arası meslek sınıflandırması doğrultusunda, meslek standartları, eğitim standartları ve mesleklerin yeterliklerine göre hazırlanmıştır. Uygulamada bu standartlar ve yeterlikler sürekli dikkate alınmalıdır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.09.2015 - Güncelleme: 03.03.2020 08:41 - Görüntülenme: 6053
  Beğen | 0  kişi beğendi